Project Vergroening voor klimaatadaptatie Liemers

Ben je grondeigenaar in het Liemerse buitengebied en wil je bijdragen aan een groene, aangename leefomgeving? Een leefomgeving die bijdraagt aan het tegengaan van wateroverlast en droogte, zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers én de biodiversiteit versterkt? Kom dan naar de informatieavond Vergroening voor klimaatadaptatie op dinsdag 3 juni. Je bent vanaf 19.15 uur welkom voor koffie en thee en om 19.30 uur start de bijeenkomst. We heten je van harte welkom welkom in de patio van het Turmacgebouw (gemeentehuis Zevenaar, ingang Kerkweg 27). Aanmelden voor de informatieavond is niet nodig.

Vaker extreem weer

De kans op extreem weer met hittegolven, zware neerslag of droogte is de laatste jaren toegenomen. Tegelijkertijd gaat de biodiversiteit in hoog tempo achteruit. Steeds meer (particuliere) grondeigenaren maken zich zorgen over deze ontwikkeling en willen op hun eigen terrein maatregelen te treffen. Maar hoe? Waar kun je terecht voor advies, zowel over de inrichting van je terrein als over het beheer ervan? En waar kun je hulp krijgen bij de aanschaf van passend plantmateriaal en zaaigoed? Wij nemen jullie hier graag in mee op 3 juni.

foto Unsplash Bron: Unsplash

Groene klimaatadaptatie

Ben jij particuliere grondeigenaar en wil jij je terrein vergroenen en zo zorgen voor een aangename leefomgeving voor mens en dier? Wil je meehelpen de biodiversiteit te verbeteren, zeker nu het klimaat verandert? Dat kan, bijvoorbeeld door de aanplant van bomen en struiken. Zo kun je bijdragen leveren aan:

-het voorkomen van hittestress door het creëren van schaduwplekken,
-het vergroten van infiltratie van regenwater tijdens (hoos)buien,
-het verbeteren van het watervasthoudend vermogen van de bodem tijdens periodes van droogte.

Kortom, klimaatadaptatie door middel van biodiversiteitsherstel.

Informatieavond

In de gemeente Zevenaar start de pilot Vergroening voor klimaatadaptatie voor grondeigenaren in het buitengebied van de Liemers. We trappen af met deze informatieavond op dinsdag 3 juni. Aan bod komen voorbeelden van wat je zelf kunt doen. Na de informatieavond kunnen de deelnemers zich aanmelden.

Veldbezoek adviseur SLG

Van veldbezoek tot uitdeeldag

Een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kijkt vervolgens samen met jou naar de mogelijkheden van aanplant op je terrein. Op basis van deze informatie ontvang je een beplantingsplan. Daarin staan een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten, de effecten van de aanplant op het klimaat en een berekening van de financiële bijdrage. Na akkoord wordt de beplanting besteld. Tijdens een uitdeeldag komende winter ontvang je het materiaal inclusief aanplantinstructies.

Samen met de gemeenten Zevenaar, Westervoort en Duiven werkt SLG aan het versterken van de leefbaarheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie in het buitengebied in de Liemers. Dit project wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel.

Direct aanmelden voor een veldbezoek?

Heb je belangstelling voor een veldbezoek met advies, maar kun je op 3 juni niet naar de informatieavond komen? Meld je dan direct aan voor een veldbezoek.

Meld je aan voor een veldbezoek