Project Heel Duiven in het Groen

Bewoners in het buitengebied van de gemeente Duiven krijgen de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf en percelen landschappelijk aantrekkelijker te maken. Doe mee met het beplantingsproject Heel Duiven in het Groen.
Op 12 september 2024 organiseerden de gemeente Duiven en SLG hierover een informatieavond in ontmoetingscentrum Huis van Loo, Loostraat 34 in Loo. Een adviseur van SLG vertelde meer over dit project. Inwoners kregen informatie over het typische Liemerse landschap, hoorden hoe mee te doen en wat de spelregels’ zijn. 

Aanmelden voor een adviesbezoek 

Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden voor een kosteloos adviesbezoek voor een inrichtingsplan. Aanmelden kan hier.

Binnen de aanpak van Dorpen in het Groen werken we samen met dorpsbelangenorganisaties en inwoners aan een fraai landschap. Inwoners krijgen de mogelijkheid hun erven te verfraaien; het aanplanten van heggen, fruitbomen, bosjes en singels. Het gaat hierbij om beplanting die de grote landschappelijke structuren in Duiven versterkt, zodat dieren, vogels en planten er hun leef- en voedselgebied van kunnen maken.

Bescherming van landschap hoogstamfruit 2 LR

Streekeigen bomen en struiken

Met de actie Heel Duiven in het Groen’ willen gemeente Duiven en SLG samen met inwoners het karakteristieke landschap versterken en de biodiversiteit vergroten. Inwoners krijgen advies en ondersteuning om inheemse bomen en struiken op hun grond aan te planten. Het gaat onder andere om hoogstambomen, vogelbosjes, bijenhagen, knotwilgen, solitaire bomen en struweelhagen.

Aanplanting Website 056 Marcel de Bont Fotografie

Van aanvraag tot aanplanten

Heb je belangstelling voor een advies? Een adviseur van SLG kijkt samen met jou naar de mogelijkheden van landschapselementen op je terrein. De adviseur kan je bezoeken om deze mogelijkheden te bekijken. Op basis van deze informatie ontvang je kosteloos een beplantingsplan. Daarin staan een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een berekening van de financiële bijdrage. Na akkoord wordt de beplanting besteld. Op een gezamenlijke uitdeeldag in het najaar wordt het plantmateriaal inclusief plantinstructie uitgedeeld. 

Biodiversiteitsplan ontwerp Bron: Voorbeeld van een landschapsplan

Versterking Duivens landschap en biodiversiteit

Een erf dat goed aansluit op het landschap levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Landschapselementen, zoals hagen en singels, zorgen ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Inwoners van Gemeente Duiven hebben eerder meegedaan aan de uitvoering van biodiversiteitsplannen.

De gemeente Duiven en provincie Gelderland maken het project financieel mogelijk.

Doe je mee aan Heel Duiven in het Groen?

Meld je aan voor een kosteloos erfbezoek met advies.

Aanmelden