Project Ede gaat voor meer heggen en hagen!

De gemeente Ede start samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een project om meer heggen en hagen in Ede aan te leggen. De voorbije decennia zijn er veel heggen en hagen verdwenen uit het landschap. Ede en SLG willen daar verandering in brengen en zoeken grondeigenaren in het buitengebied die minimaal 100 meter heg of haag willen aanplanten. Doe je mee?

Wethouder Jan Pieter van der Schans: Heggen en hagen in het landschap leveren naast hun schoonheid ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in het buitengebied. Ze zijn een schatkamer voor vele soorten planten, insecten, vogels en kleine zoogdieren en zijn belangrijke snelwegen waardoor deze soorten zich veilig door het landschap kunnen bewegen. Daarnaast dragen ze ook bij aan het vasthouden van water en meer natuurlijke vijanden van plaagdieren.”

Informatieavond 3 oktober 2023

Op 3 oktober wordt hierover een informatieavond georganiseerd in Kulturhus Wekerom (Dorpsplein 1, 6733 AV Wekerom Gelderland). De bijeenkomst start om 19.30 uur. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.15 uur. Heb je geen mogelijkheid om zelf te gaan planten maar wil je wel graag meer horen over heggen en hagen? Ook dan ben je van harte welkom bij deze informatieavond. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de informatieavond en ook direct voor deelname aan het project. Helaas is de informatieavond geannuleerd. Meedoen aan het project kan nog steeds!

Aanplant heggen en hagen
Foto: Rob Zwerink

Streekeigen beplanting voor meer biodiversiteit

Voor de aanplant van deze heggen en hagen is de gemeente Ede op zoek naar boeren, burgers en buitenlui woonachtig in het buitengebied die beschikken over een stuk land en ook enthousiast worden van het vooruitzicht van nieuwe heggen en hagen in Ede. Dit project is een aanvulling op het lopende Levend Landschap project waarbij bewoners zich aan kunnen melden voor het vergroenen van hun erf en richt zich op de percelen, akker- en weideranden achter de erven. De aangeboden heggen en hagen zullen bestaan uit zogenoemde patrijzenhaag en/​of bijenhaag en/​of voederhaag, op de website van SLG kun je hier meer informatie over lezen. Door een landschapsadviseur van de gemeente of SLG wordt samen met jou een beplantingsplan op maat gemaakt voor je nieuwe heg of haag. Met streekeigen bosplantsoen maken we stukjes natuur die een waardevolle bijdrage leveren aan de versterking van de biodiversiteit, verfraaiing van het landschap en het vastleggen van CO2.

Bloeiende patrijzenhaag

Aanlegvergoeding en aanmelden

Wil jij graag een heg of haag aanplanten van minimaal 100 meter en heb je de beschikking over geschikt land in het buitengebied? Dan kunt je meedoen met deze actie! Om de wens voor meer heggen en hagen kracht bij te zetten stelt de gemeente Ede een aanlegvergoeding beschikbaar van € 5,70 per meter. De eigen bijdrage is € 1,40 per meter voor 4 stuks bosplantsoen. 

Rekenvoorbeeld

Stel je wilt 100 meter haag aanleggen:

  • 100 meter haag: 1005,70 (aanlegvergoeding) min 1001,40 (eigen bijdrage) = € 430,- vergoeding voor jou.
Stel je wilt 200 meter haag aanleggen:
  • 200 meter haag: 2005,70 (aanlegvergoeding) min 2001,40 (eigen bijdrage) = € 860,- vergoeding voor jou.

Let op: de uiteindelijke vergoeding hangt af van het beplantingsplan. Kijk hier voor de voorwaarden.

Voorwaarden locatie aanplant

Bekijk deze kaart waar de heg of haag aangelegd mag worden. De rode gebieden zijn uitgesloten. Dit betreffen enken en bestaande natuurgebieden.

Aanleg haag in weiland

Plant ook een haag of heg. Doe mee!

Meld je aan voor het project.

Aanmelden