Project Klompenpad Wageningen

Samen met inwoners, gemeente Wageningen en andere partijen uit de streek ontwikkelen we een Kompenpad in de omgeving van Wageningen. Deze route richt zich op de zuidkant van Wageningen, waaronder de uiterwaarden, de dijk en de Nude. We willen samen een wandelroute maken die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt. Op 11 april was hierover de startavond in het Schip van Blaauw aan de Generaal Foulkesweg 72 in Wageningen. Wethouder Erik-Jan Bijleveld van gemeente Wageningen was hierbij ook aanwezig.

Startavond Klompenpad Wageningen

Op de startavond van 11 april 2024 werd het project toegelicht door SLG. Aanwezigen kregen de kans om mee te denken over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en konden ideeën voor de route aan dragen. Alle input van de avond werd verzameld op een centrale kaart. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep bestaande uit bewoners, ondernemers en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Klomenpad

Netwerk van Klompenpaden in Wageningen

Het nieuwe Klompenpad in de uiterwaarden van Wageningen wordt het vierde Klompenpad in de gemeente Wageningen. Het Klompenpad zal indien mogelijk worden aangesloten op het Nudepad en het Wageningse Engpad. Via overstappunten zijn de Klompenpaden met elkaar te combineren waardoor een netwerk van Klompenpaden in de gemeente Wageningen kan ontstaan.

Het Klompenpad wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Wageningen, de provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn 157 Klompenpaden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers om het boerenland als wandelaar echt te beleven. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving kunnen ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en zijn daarmee een stimulans aan de lokale economie.