Project Klompenpad Wageningen

Loop je ook graag een blokje om in je eigen omgeving? Wil je meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Wageningen? Kom dan naar de startavond op donderdag 11 april 2024. Deze route richt zich op de zuidkant van Wageningen, waaronder de uiterwaarden, de dijk en de Nude. De bijeenkomst vindt plaats om 19.30 uur in het Schip van Blaauw aan de Generaal Foulkesweg 72, 6703 BW Wageningen. Wethouder Erik-Jan Bijleveld van gemeente Wageningen is hierbij ook aanwezig. 

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de gemeente Wageningen willen samen met bewoners en partijen in dit gebied een wandelroute maken die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt. 

Wat gaan we doen?

Op de startavond wordt het project toegelicht door SLG. Je krijgt de kans om mee te denken met jouw kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en je kunt je ideeën voor de route aan dragen. Alle input van de avond zal verzameld worden op een centrale kaart. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor je je op deze avond kunt aanmelden) bestaande uit bewoners, ondernemers en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Klomenpad

Netwerk van Klompenpaden in Wageningen

Het nieuwe Klompenpad in de uiterwaarden van Wageningen wordt het vierde Klompenpad in de gemeente Wageningen. Het Klompenpad zal indien mogelijk worden aangesloten op het Nudepad en het Wageningse Engpad. Via overstappunten zijn de Klompenpaden met elkaar te combineren waardoor een netwerk van Klompenpaden in de gemeente Wageningen kan ontstaan.

Het Klompenpad wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Wageningen, de provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn 157 Klompenpaden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers om het boerenland als wandelaar echt te beleven. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving kunnen ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en zijn daarmee een stimulans aan de lokale economie.