Project Ontwikkeling Klompenpaden Epe

De gemeente Epe en SLG willen samen met bewoners en partijen in het gebied wandelroutes realiseren die het landschap en de cultuurhistorie van het buitengebied van Epe beleefbaar maken. Dat is gelukt! 

Nijmolensebeekpad feestelijk geopend

Op een prachtige herfstdag is vrijdag 25 oktober het Nijmolensebeekpad in Vaassen geopend. De zaal van restaurant Bij Maarten in t Koetshuiszat zat gezellig vol met enthousiaste vrijwilligers, grondeigenaren en Klompenpadliefhebbers. Accordeonist Peter den Hond zorgde voor extra muzikale sfeer. Buiten in de herfstzon onthulde wethouder Maarten Heere van de gemeente Epe het startpaneel. Daarna volgde een korte herfstwandeling over een deel van het prachtige Klompenpad.

De vrijwilligers en grondeigenaren werden door de wethouden en projectleider Robbin Buitink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hartelijk bedankt voor hun medewerking aan het realiseren van het mooie Klompenpad. Zij ontvingen een speldje en een vogelhuisje in de vorm van een Klomp. Ook waren vrijwilligers aanwezig van andere Klompenpadwerkgroepen. Kortom, veel belangstelling voor de opening van het 161-ste Klompenpad. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Startavond Klompenpad Zuuk – Dijkhuizen op 29 januari 2024

SLG en de gemeente Epe willen samen met bewoners en partijen in de buurtschappen Zuuk en Dijkhuizen een wandelroute maken die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt. Op maandag 29 januari was de startavond van het Klompenpad. Wethouder Maarten Heere was hierbij ook aanwezig. 

Cultuurhistorie en landschap

Op de startavond op 29 januari werd het project toegelicht door SLG. Inwoners kregen de kans om mee te denken met hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en ze konden ideeën voor de route aan dragen. Alle input van de avond werd verzameld op een centrale kaart. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep bestaande uit bewoners, ondernemers en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Openening Nijmolensebeekpad Bron: Wim van 't Einde

Netwerk van Klompenpaden in de gemeente Epe

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.

Het nieuwe Klompenpad in de omgeving van buurtschappen Zuuk en Dijkhuizen wordt het vierde Klompenpad in de gemeente Epe. Het Klompenpad zal indien mogelijk worden aangesloten op het Klompenmakerspad, Loobrinkerpad en het Schaverensepad. Via overstappunten zijn de Klompenpaden met elkaar te combineren waardoor een netwerk van Klompenpaden in de gemeente Epe kan ontstaan. 

Het Klompenpad wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Epe, de provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpad foto SLG

Er zijn vier Klompenpaden in de gemeente Epe. Op de website van de Klompenpaden kun je meer informatie over de routes vinden.