Project Klompenpaden in Park Lingezegen

Opening vernieuwde Zeegsepad

Vrijdag 14 juni 2024 is de feestelijke opening van het vernieuwde Klompenpad Zeegsepad in Ressen en Lent. Wethouder Nick Hubers van gemeente Lingewaard en directeur Sven van Rijswijk van Park Lingezegen zullen het startpaneel onthullen in bijzijn van vrijwilligers en deelnemende grondeigenaren. De opening vindt plaats om 14.30 uur bij Boerderijterras De Woerdt aan de Woerdsestraat 4 in Ressen. Daarna volgt een korte wandeling over een deel van het Klompenpad. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het Zeegsepad uit 2014 is nu verlengd van zes naar elf kilometer waardoor de route niet alleen door het buitengebied van Ressen maar ook door die van Lent gaat. Het vernieuwde Zeegsepad start bij Landwinkel De Woerdt in Ressen en leidt de wandelaar over een oude postweg, langs eeuwenoude bouwwerken, door oude boomgaarden, langs zegen en door weilanden. Ook loopt het Klompenpad door het fraaie Landgoed Doornik met graanakkers en een theetuin en natuurtuin bij het Kasje van Doornik’, een herinnering aan de vele kassen die in dit gebied stonden.

Het Klompenpad is vernoemd naar de vele zegen in dit gebied, waaronder de Bemmelse Zeeg, een afwateringsloot naar de Linge. De wandelaar kan ook op de route stappen bij restaurant Zijdewinde en het Transferium P + R in Nijmegen Noord. Ook is er een overstaproute naar het vorig jaar geopende Klompenpad Breedlersepad. 

Vrijwilligers en financiers

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hebben enthousiaste vrijwilligers met medewerking van grondeigenaren, Park Lingezegen, Staatsbosbeheer en Waterschap Rivierenland het Klompenpad uitgebreid. De klompenpadwerkgroep gaat ook maandelijks controleren of de route goed te vinden is en voldoende toegankelijk is. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, Park Lingezegen en de Nationale Postcode Loterij. Met deze uitbreiding van enkele kilometers moet het ook vanuit Nijmegen eenvoudiger worden de Klompenpaden in Park Lingezegen te gaan lopen.

Derde Klompenpad in Park Lingezegen

Park Lingezegen is een groot landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen met veel ruimte voor mensen, natuur, cultuur en water. In november 2023 werd het Breedlersepad geopend, gelegen in het midden van het park. Het Breedlersepad is verbonden met de Klompenpaden het Zeegsepad en het in mei 2023 geopende t Percksepad.

Klompenpaden

Brochure en app

Het Breedlersepad is een rondwandeling van twaalf kilometer over historische paden, door weilanden met oude heggen en hagen en langs kersenboomgaarden. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij het startpunt De Bredelaar, restaurant De Klomp, Bruna, Streekwinkel De Lingegaerdt, boerderijwinkel de Fruitben in Elst en bij de VVV’s in de regio. 

t Percksepad is een rondwandeling van twaalf kilometer over landbouwgronden, door voedselbossen, boomgaarden, langs rietmoeras en plassen in het mooie Park Lingezegen. Het Klompenpad is vernoemd naar kasteel De Parck ofwel De Pèrck, die hier tot begin 19e eeuw stond. De wandeling voert onder meer door de Notenlaan, de oude oprijlaan van het kasteel. Het Klompenpad start bij Landerij De Park, De Park 12 in Elst. Ook is er een opstappunt bij restaurant De Klomp. Je kunt de route verkorten naar zes en zeven kilometer.

Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden op sommige delen verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruikmaakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels.

Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk voor meer informatie en een downloadbare folder op klompenpaden​.nl. Volg de Klompenpaden ook op Facebook en Instagram!

Netwerk van Klompenpaden

De drie routes in Park Lingezegen zijn met elkaar te combineren, zo ontstaat een mooi netwerk van Klompenpaden.