Met de feestelijke opening op 14 juni 2024 van het verlengde Klompenpad Zeegsepad in Ressen en Lent telt Park Lingezegen nu drie Klompenpaden. Met een uitbreiding van enkele kilometers moet het ook vanuit Nijmegen eenvoudiger worden de Klompenpaden in Park Lingezegen te gaan lopen.
Drie Klompenpaden
In Park Lingezegen bevinden zich drie Klompenpaden: het Percksepad, het Breedlersepad en het Zeegsepad. Park Lingezegen is een groot landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen met veel ruimte voor mensen, natuur, cultuur en water.
In 2023 openden we het Percksepad, een wandelroute van twaalf kilometer over landbouwgronden, door voedselbossen, boomgaarden, langs rietmoeras en plassen in het mooie Park Lingezegen. Het Klompenpad is vernoemd naar kasteel De Parck ofwel De Pèrck, die hier tot begin 19e eeuw stond. De wandeling voert onder meer door de Notenlaan, de oude oprijlaan van het kasteel. Het Percksepad start bij Landerij De Park in Elst. Ook is er een opstappunt bij brasserie Bij Ons in Elst. Je kunt de route combineren met het Breedlersepad of verkorten naar zes en zeven kilometer.
Later dat jaar volgde het Breedlersepad, een rondwandeling van twaalf kilometer over historische paden, door weilanden met oude heggen en hagen en langs kersenboomgaarden. Het Klompenpad is vernoemd naar buurtschap Bredelaar en boerderij Den Grooten Breedler, nu De Bredelaar genoemd. De wandeling voert onder meer door weilanden met oude heggen en hagen, langs kersenboomgaarden en met herinneringen aan het oorlogsverleden. Het Breedlersepad start bij De Grote Bredelaar in Elst. Je kunt dit Klompenpad combineren met het Percksepad en het Zeegsepad.
In 2024, tien jaar na de opening in 2014, is het Zeegsepad verlengd van zes naar elf kilometer waardoor de route niet alleen door het buitengebied van Ressen, maar ook door dat van Lent gaat. Dit Klompenpad is vernoemd naar de vele zegen in dit gebied, waaronder de Bemmelse Zeeg, een afwateringsloot naar de Linge. De route voert onder meer over een oude postweg, langs eeuwenoude bouwwerken, door oude boomgaarden, langs zegen en door weilanden. Ook loopt het Klompenpad door het fraaie Landgoed Doornik met graanakkers en een theetuin en natuurtuin bij het ‘Kasje van Doornik’, een herinnering aan de vele kassen die in dit gebied stonden. Het Zeegsepad start bij landwinkel De Woerdt in Ressen. Er zijn ook opstappunten bij restaurant Zijdewinde en het Transferium P+R in Nijmegen Noord. Je kunt de route combineren met het Breedlersepad of verkorten naar vijf en zes kilometer.
Vrijwilligers en financiers
Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hebben enthousiaste vrijwilligers met medewerking van grondeigenaren, Park Lingezegen, Staatsbosbeheer en Waterschap Rivierenland de Klompenpaden gerealiseerd. De klompenpadwerkgroepen gaan maandelijks controleren of de route goed te vinden is en voldoende toegankelijk is. De Klompenpaden zijn gefinancierd door Provincie Gelderland, Park Lingezegen en de Nationale Postcode Loterij.
Brochure en app
Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden op sommige delen verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruikmaakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels.
Kijk voor meer informatie en een digitale folder op de website van Klompenpaden of download de route met leuke weetjes in de gratis Klompenpaden app. Volg de Klompenpaden ook op Facebook en Instagram! Klompen aan, rugzak op en gaan!
Netwerk van Klompenpaden
De drie routes in Park Lingezegen zijn met elkaar te combineren, zo ontstaat een mooi netwerk van Klompenpaden.