Elk jaar monitoren de vrijwilligers van IVN Eerbeek de bermen in Brummen op de aanwezigheid van planten. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Op vrijdag 25 april organiseren de gemeente Brummen, IVN Eerbeek samen met SLG een startbijeenkomst bermmonitoring Brummen. Deze bijeenkomst vindt plaats van 9.00 tot 13.00 uur in Eerbeek. De lunch is inbegrepen. Je hebt geen kennis nodig. Nieuwe vrijwilligers krijgen een instructie planten herkennen. Lijkt het je leuk om planten te leren kennen en je kennis te delen? Meld je aan.
Elk jaar monitoren de vrijwilligers van IVN Eerbeek bermen in Brummen op de aanwezigheid van planten en hoe interessant ze zijn voor insecten. Dat doen ze met de nectarindex, een methode om te bepalen in welke mate een berm of grasland bijdraagt aan het behoud van insecten, vlinders en inheemse planten. Door de aanwezige bloemen te tellen en hun nectarwaarde te scoren, zie je in een oogopslag welke waarde het stukje land heeft voor bestuiving en biodiversiteit. Het IVN en de gemeente Brummen willen meer bermen gaan monitoren, dus zijn er meer vrijwilligers nodig. Deelnemers aan de startbijeenkomst krijgen daarom een instructie van Floron om planten te leren herkennen, maar ze leren ook van elkaar. Deelnemers gaan ook naar buiten om het geleerde in de praktijk te brengen. Nieuwe vrijwilligers worden daarna door SLG en IVN Eerbeek begeleid bij het monitoren.
Van eind april tot de zomer tellen vrijwilligers de aangewezen bermen in Brummen een keer. Dankzij deze gegevens kunnen we bermen nog beter beheren en aantrekkelijker maken voor insecten. De opgedane kennis wordt gedeeld met andere gemeenten in het Leernetwerk Ecologisch Berm- en Groenbeheer, die bermen insectvriendelijker willen beheren. Doe je mee?
SLG organiseert in opdracht van de provincie Gelderland een Leernetwerk Ecologisch Berm- en groenbeheer voor Gelderse gemeenten en provincie. Het leernetwerk is gestart in 2019 en 2020 met als focus ecologisch bermbeheer. In 2022 en 2023 wordt het leernetwerk voorgezet en is de scoop verruimd. Naast ecologisch bermbeheer pakt het leernetwerk ook onderwerpen op rond ecologisch groenbeheer en de aanpak van exoten. Het leernetwerk heeft als doel om ecologisch berm- en groenbeheer in heel Gelderland te stimuleren. Bloeiende bermen en groenstroken dragen bij aan een fijnmazige landschapsstructuur: onmisbaar voor (wilde) bijen, vlinders en veel andere dieren. Het Leernetwerk Ecologisch Berm- en groenbeheer geeft gelegenheid om van elkaar te leren door uitwisseling van kennis en ervaring.
Eind vorig jaar hebben we alle gemeentes gevraagd om de berm- en groenmonitor in te vullen. Bijna alle gemeentes hebben dat inmiddels gedaan. Op onze eerstkomende bijeenkomst in april 2025 zullen we de resultaten presenteren.
Binnen het leerwerk heeft de gemeente Brummen zich bereid verklaard om mee te doen met het ontwikkelen van een raamwerk voor bermmonitoring met vrijwilligers. Samen met IVN Eerbeek, Stichting Landschapsnetwerk Brummen, Floron en de gemeente Brummen gaan we een ‘raamwerk’ ontwikkelen voor hoe je bermmonitoring gekoppeld aan bermbeleid goed kan organiseren als gemeente.
Provinciebreed zijn we op zoek naar een manier om meer bestuurlijke betrokkenheid en ambitie vast te leggen voor het ecologisch beheren van de Gelderse bermen door het oprichten van een bermberaad. Het is nog even zoeken of hier voldoende steun voor is te vinden. Daar wordt aan gewerkt.
Programma
Ben je werkzaam bij een gemeente of de provincie in Gelderland en wil je deelnemen aan het Leernetwerk Ecologisch Berm- en groenbeheer? Dan kun je contact opnemen met coördinator Bendiks Westerink. Na aanmelding ontvang je de uitnodigingen voor toekomstige bijeenkomsten van het leernetwerk.
Anthonie Stip van de Vlinderstichting geeft een toelichting over de stand van zaken rondom het KleurKeur. Hij gaat in op de huidige gecertificeerde bedrijven en lopende bestekken. Nieuwe ontwikkelingen zoals de keuring van nieuwe maaimachines en KleurKeur voor oevers en watergangen komen ook aanbod. Natuurlijk is er ook ruimte voor vragen en discussie.
Dit najaar zijn wij te gast bij de gemeente Epe en Axent Groen. De gemeente Epe heeft als doel gesteld om stapsgewijs de biodiversiteit te vergroten in het openbaar groen. Epe start voorzichtig, maar de ambitie is duidelijk: meer flora en fauna in de wijk, meer inheemse kruiden en meer variatie in de berm. Ron Kamperman (Beleidsmedewerker Groen en Landschap) geeft een toelichting op de ontwikkelde visie, doelen en de praktische aanpak in het openbaar groen. Om de vinger aan de pols te houden wordt monitoring uitgevoerd. Over de aanpak van de monitoring geeft Edwin de Jong van Axent Groen een presentatie.
Online symposium Toekomst van Ecologisch Bermbeheer op 5 februari 2021. Kijk het symposium terug.