Project afgerond Natuurwerkdag Lochem

Het actieve Netwerk Groene Vrijwilligers Lochem en de gemeente Lochem gaven dit jaar extra aandacht aan de Nationale Natuurwerkdag! Naast de natuurklussen die onderdeel uitmaken van de Nationale Natuurwerkdag wordt er extra uitgepakt door vrijwilligersgroepen met enkele excursies. 

7 vrijwilliger verwijdert opslag bij een poel

Wat was er zoal te doen in Lochem op de Natuurwerkdag?

 • Natuurwerkdag Beekvliet Stelkamsveld – IVN-Noord-Midden Achterhoek
  Boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren ook dit jaar samen de Natuurwerkdag op Beekvliet- Stelkampsveld, tussen Barchem en Borculo. We gaan aan de slag in het heidegebied om jonge berken en dennen te verwijderen om zo het open landschap te behouden. Uw kinderen en/​of kinderen zijn van harte welkom om mee te helpen met werkzaamheden op de hei. We gaan ook een houtwal afzetten tijdens de Natuurwerkdag. Deze vorm van beheer gebeurt periodiek en draagt bij aan het in stand houden van dit landschapselement. Tijdens deze dag legt de boswachter graag uit waarom en waarvoor we verschillende beheer werkzaamheden uitvoeren. Voor koffie/​thee en soep wordt gezorgd. Na de soep is er rond 13.00 uur een excursie over landgoed Beekvliet van ongeveer 3 km. Starttijd en locatie: 9:30 tot 15:00 aan de Borculoseweg, 7244 Barchem. 
 • Ophangen van vleermuiskasten – Vleermuiswerkgroep Lochem
  Meehelpen met het ophangen van vleermuiskasten. In de gemeente Lochem moeten voor de zomer van 2024 in totaal 660 vleermuiskasten opgehangen en de vleermuiswerkgroep Lochem i.o. zet zich in om deze kasten op te hangen. En daarvoor kunnen we elke hulp gebruiken, want hoe meer kasten we kunnen ophangen en hoe meer vleermuizen we blij kunnen maken! Starttijd en locatie: Om 10 uur op de kruising Binnenweg/​Wehmerweg/​Keyenbeltsweg Almen. 
 • Excursie Stadsnatuur in je eigen omgeving – Stichting Marke Lochem
  Wij onderhouden als vrijwilligers de Natuurstapsteen Stijgoord in Lochem. Zaterdagmorgen 4 november is iedereen welkom om te horen wat wij doen zodat de ecologische waarde van dit gebiedje nog meer wordt vergroot Wij willen bezoekers motiveren om als vrijwilliger mee te gaan doen. En dan ook laten zien dat zij met weinig inspanning zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor ontwikkeling van stadsnatuur in hun directe omgeving. Starttijd en locatie: Welkom vanaf 9:30 op Natuurstapsteen Stijgoord: Stijgoord 2, Lochem.
 • Excursie Biodiversiteit op het boerenbedrijf – Biodiversiteitscombinatie Het Zwiepse Broek
  Introductie door de voorzitter van de stichting, waarna René Lubberdink vertelt over zijn transitie en kijk op de toekomst als het gaat om natuurinclusief boeren. Starttijd 14.00 uur op Hazelberg 12, Barchem met uitstap naar Schuppert 5, Barchem. 
 • Winterklaar maken perken en bloembakken – Barchem in Bloei!
  Winterklaar maken perken en bloembakken in Barchem. Start om 9:00 bij de Verzetsbank voor de kerk Barchem.