Project Record aantal klussen gedaan tijdens de Natuurwerkdag

Vrijdag 4 en zaterdag 5 november gingen 1.522 inwoners van Gelderland naar buiten om te klussen tijdens de Nationale Natuurwerkdag. Ze deden 67 klussen verspreid over de provincie Gelderland en leverden zo een positieve bijdrage aan natuur en landschap. Ze deden natuurklussen zoals snoeien en zagen in houtsingels, wilgen knotten, openhouden van de heide en takkenrillen maken. Op vrijdag trokken 238 leerlingen van 9 schoolklassen in Gelderland de werkhandschoenen aan tijdens de Natuurwerkdag Junior.

Wij zijn hier op de Natuurwerkdag, we zagen de oude takken van de wilg af. In een jaar groeien er nieuwe takken aan, zodat er nieuwe natuur komt.

Citaat Aevy Natuurwerkdag Junior
Aevy
deelnemer Natuurwerkdag Junior

Schoolkinderen zetten zich in voor de natuur in Natuurpark Overstegen

Op vrijdag 4 november deed directeur-bestuurder Arjan Vriend van SLG de aftrap in Natuurpark Overstegen in Doetinchem. Ruim 30 leerlingen van de Wilhelminaschool in Doetinchem hadden een heerlijke ochtend in de buitenlucht. Onder begeleiding van vrijwilligers van De Groene Knoop hebben ze wilgen geknot, boompjes verwijderd, geharkt en zwerfafval opgeruimd tijdens de Natuurwerkdag Junior.

Atrap Natuurwerkdag Junior door Arjan Vriend LR1

Vrijwilliger Gideon Koens: Door de kinderen te betrekken bij het onderhoud in het landschap, willen we ze het eigenaarschap van het park teruggeven. Tijdens de werkochtend leren ze hoe belangrijk het is om bezig te zijn in de natuur, een ervaring die ze hun leven lang meenemen. Want kinderen zijn de volwassenen van de toekomst.”

Natuurklussen voor biodiversiteit

Ook op zaterdag gingen vrijwilligers op allerlei plekken aan de slag om de biodiversiteit een boost te geven. In Driel ontving Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk bij de Fikkersdries zo’n 40 mensen. Ze haalden met takkenscharen en zagen de begroeiing rondom de plas weg en maakten takkenrillen van het snoeihout.

Samen kun je veel doen voor de natuur en dat is fijn om te zien.

Citaat Emmely Waterink Natuurwerkdag
Emmely Waterink
Deelnemer Natuurwerkdag

Heel Nederland aan de slag

In heel Nederland deden 15.119 deelnemers mee aan ruim 560 natuurklussen. Bekijk de infographic voor alle resultaten in heel Nederland.

Natuurwerkdag resultaten heel Nederland
Klik op de afbeelding om PDF te bekijken

LandschappenNL organiseert de Natuurwerkdag in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en andere terreinbeherende- en natuurorganisaties. De Natuurwerkdag is mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland. Nationale Postcode Loterij is partner van de Natuurwerkdag.

Vaker vrijwilligerswerk doen?

De hulp van vrijwilligers in het landschap is hard nodig en het onderhoud van (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Vaker vrijwilligerswerk doen? Kijk voor een overzicht van ruim 400 vrijwilligersgroepen die actief zijn in hun eigen groene omgeving.

Vrijwilliger worden
Vrijwilligers aan het werk op locatie Fikkersdries LR