Project afgerond Klompenpad De Hoven

Het heeft enkele jaren geduurd, maar eindelijk was het zover. De opening van het nieuwe Klompenpad in Zutphen De Hoven. Onder grote belangstelling is vrijdag 17 mei het Sprabanenpad geopend. Wethouder Jasper Bloem op klompen onthulde het startpaneel samen met vrijwilligers van de werkgroep. De vrijwilligers en deelnemende grondeigenaren werden voor hun inzet door Erwin Reinhard van SLG bedankt met een vogelhuisje in de vorm van een klomp en een klompenpaden speldje. Buiten stond een mobiele koffiebar met wat lekkers. Na de opening werd gezamenlijk een korte wandeling gemaakt. Het was een gezellige dag. 

IMG 0423 Opening Sprabanenpad

Tweede Klompenpad in Zutphen

Het initiatief voor een Klompenpad komt voort uit de wens om in de gemeente Zutphen aan de westzijde van de IJssel bij de wijk De Hoven de fiets- en wandelmogelijkheden te vergroten. In samenspraak met bewoners en Wijkraad willen SLG, de gemeente Zutphen en andere partijen in het gebied een wandelroute realiseren die het landschap en de cultuurhistorie van De Hoven beleefbaar maakt. In het voorjaar van 2020 is gestart met de ontwikkeling van het Klompenpad De Hoven. In 2022 is door SLG ook de fietsroute Heufse IJsselvalleiroute ontwikkeld.
Sprabanenpad wordt met het Leestensche Broekpad het tweede Klompenpad in Zutphen.

Uiterwaard met zicht op zutphen

Tuindersdorp

Het Sprabanenpad is een wandelroute van vijftien kilometer door het mooie buitengebied van tuindersdorp De Hoven, ten zuiden van Zutphen. De wandeling start bij de parkeerplaats van ZVV aan de Molenweg en leidt de wandelaar langs het museum van Boer Kip, stadsboerderijen, door volkstuinen met boomgaarden en langs steenfabrieken in de uiterwaarden van de IJssel. Een gebied met een rijke historie en fraaie natuur waaronder de Oude IJsselarm met bijzondere vogels.

IMG 0432 Opening Sprabanenpad

Spreeuwen

Het Klompenpad is vernoemd naar Sprabanen, het voormalig jachtgebied van de heren van havezathe De Marsch. Vermoedelijk werden hier in de 17e eeuw o.a. spreeuwen gevangen voor consumptie (spra = spreeuw, baan = open plek met vangnetten). De wandelaar kan ook op de route stappen bij het station Voorst-Empe en station Zutphen​.Er is een overstaproute naar het Klompenpad Beekweidenpad. Het Sprabanenpad is het 159ste Klompenpad,

Shutterstock 2217659467

Vrijwilligers en financiers

Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers met medewerking van grondeigenaren, gemeente Zutphen, Waterschap Vallei en Veluwe, routebureau Veluwe het nieuwe Klompenpad ontwikkeld. De klompenpadwerkgroep gaat ook maandelijks controleren of de route goed te vinden is en voldoende toegankelijk is. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Zutphen en de Nationale Postcode Loterij.

Folder en app

De route is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. De digitale folder met routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie kun je op de klompenpadenwebsite downloaden. Gedrukte folder zijn ook te koop bij lokale VVV’s, zie ook de verkooppunten op de website. En natuurlijk is de route met alle info ook te lopen via de Klompenpaden app. 

Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren. Daarom geldt de regel dat alleen honden aan de lijn zijn toegestaan in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. 

Tikkie voor Gelderse Klompenpaden

Kijk op 17 mei voor meer informatie en een downloadbare folder op klompenpaden​.nl of op Facebook en Instagram. Wandelen over de Klompenpaden is gratis. Wil je wat terugdoen en de vrijwilligers bij het onderhoud van de Klompenpaden steunen? Op de klompenpadenwebsite kun je een donatie doen: geef een Tikkie voor Klompenpaden!