Zaterdag 29 juni was de feestelijke opening van het Klompenpad Giesepad in Giesbeek. Wethouder Arthur Boone van de gemeente Zevenaar en projectleider Dagmar Kroezen van SLG onthulden het startpaneel in bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren. Daarna volgde een korte wandeling over een deel van het Klompenpad. Met muzikale omlijsting van Fanfare St. Gregorius Giesbeek. Klompen aan, rugzak op en gaan!
Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers met medewerking van grondeigenaren, gemeente Zevenaar, Waterschap Rijn en IJssel het nieuwe Klompenpad ontwikkeld. De klompenpadwerkgroep gaat ook maandelijks controleren of de route goed te vinden is en voldoende toegankelijk is. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Zevenaar en de Nationale Postcode Loterij.
Het Giesepad, een rondwandeling van tien kilometer, voert je door het prachtige buitengebied van Giesbeek over agrarische landbouwgronden, schouwpaden, langs plassen en door uitgestrekte uiterwaarden.
Het Giesepad is het 160ste Klompenpad en het vijfde Klompenpad in de gemeente Zevenaar naast het Rijnstrangenpad, het Pannerdensche Waardpad, het Babborgapad en het Bevermeersepad.
De route is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes. De folder met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij de Spar in Giesbeek, Camping De Veerstal in Lathum en VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren. Daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruikmaakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.
Kijk voor meer informatie en een downloadbare folder op klompenpaden.nl of op Facebook en Instagram. Wandelen over de Klompenpaden is gratis. Wil je wat terugdoen en de vrijwilligers bij het onderhoud van de Klompenpaden steunen? Op de klompenpadenwebsite kun je een donatie doen: geef een Tikkie voor Klompenpaden!
Er zijn al vier Klompenpaden in de gemeente Zevenaar. Op de website van de Klompenpaden kun je meer informatie over de routes vinden.