Project afgerond Ontwikkeling Klompenpad Harfsen

Primeur voor Lochem

In de gemeente Lochem ontwikkelden we twee Klompenpaden: in Harfsen en Laren. Het Klompenpad in Laren is in het voorjaar 2022 geopend; Laorns Enkenpad. In het voorjaar van 2023 is het Braakhekke Bultenpad geopend. Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers de routes ontwikkeld. Zij lopen de paden ook maandelijks na om te controleren of alles nog werkt en toegankelijk is. Deze eerste Klompenpaden zijn een primeur voor de gemeente Lochem!

Feestelijke opening Klompenpad in Harfsen

Vrijdag 26 mei 2023 was de feestelijke opening van het Klompenpad Braakhekke Bultenpad in Harfsen. Wethouder Eric-Jan de Haan van de gemeente Lochem en Arjan Vriend, directeur-bestuurder van SLG zullen het startpaneel onthullen in bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren. De opening vindt plaats om 14.00 uur bij Rad van Avontuur, Lochemseweg 134a in Harfsen. Daarna volgt een korte wandeling over een deel van het Klompenpad met een afsluitende toost. 

Wandelen over bulten en door broekland

Het Braakhekke Bultenpad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Harfsen. De wandeling start midden in Harfsen
bij de Klokkenstoel en voert de wandelaar door de bossen rond Harfsen, maar ook over de Braakhekke Bulten en de laag gelegen broeklanden van
het Harfsens Broek. Er is een overstaproute naar het Laorns Enkenpad. Het Braakhekke Bultenpad is het 148ste Klompenpad en het tweede Klompenpad in de gemeente Lochem. 

Met medewerking van grondeigenaren, gemeente Lochem en andere partijen uit de streek is de route tot stand gekomen. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Lochem en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpad foto SLG

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn Klompenpaden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar dit landschap optimaal kan beleven. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en zijn daarmee een stimulans aan de lokale economie.