Project Plan Boom: Bijenbosjes en bijenhagen in de Achterhoek

Wist je dat wilde bijen cruciaal zijn voor ons ecosysteem en onze voedselvoorziening? Helaas krijgen deze belangrijke bestuivers het steeds moeilijker in ons landschap. Grondeigenaren in de Achterhoek gaan daarom massaal bijenbosjes en bijenhagen aanplanten voor wilde bijen. In totaal doen maar liefst 120 Achterhoekse grondeigenaren mee aan het project Bijenbosjes en bijenhagen in de Achterhoek’. Samen planten ze 24.780 stuks bosplantsoen dat aangeplant gaat worden als 10.990 m² bijenbosjes en 3.450 meter bijenhaag. 

Vrijdag 26 januari 2024 om 10.30 uur vindt in twee rondes de uitdeeldag van bijenbosjes en bijenhagen aan de deelnemers plaats op het terrein van de gemeente Bronckhorst: Elderinkweg 2, 7255 KA, Hengelo (Gelderland). Ze gaan daarna op eigen terrein struiken aanplanten zoals meidoorn, egelantier, hondsroos, wilde liguster, kardinaalsmuts, wilg, wilde appel, winterlinde en zoete kers. Deze bosjes en hagen zijn niet alleen goed voor wilde bijen, ook vlinders profiteren ervan en vogels vinden er voedsel en nestgelegenheid.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Bijenhaag

De soorten struiken in een bijenbosje en bijenhaag hebben verschillende bloeiperioden. Zo bieden deze elementen een groot deel van het seizoen een rijke plek voor wilde bijen en vlinders om voedsel te vinden. Hiermee help je de natuur en geniet je tegelijkertijd zelf van deze prachtige planten die deze bijzondere insecten aantrekken.

Bekijk hier meer informatie over een bijenhaag of een bijenbosje (vogelbosje is qua aanleg en onderhoud hetzelfde als een bijenbosje).

Bij
Foto: Peter Eekelder

Hoe werkt het ?

Ben je enthousiast geworden en heb je minimaal 100 m² voor een bijenbosje of minimaal 20 strekkende meter beschikbaar voor een bijenhaag? Dan kun je meedoen met deze actie! Tegen een eigen bijdrage van € 0,60 per struik schaf je de beplanting aan voor de aanleg van je eigen bijenbosje of ‑haag. Het plantgoed wordt uitgedeeld op vrijdag 26 januari 2024.

 • Aanmelden kan tot eind november 2023 of zolang de voorraad strekt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.
 • De uitdeeldag: vrijdag 26 januari 2024
 • Er is ruimte voor ongeveer 70 deelnemers, dus op is op
 • Je dient minimaal 100 vierkante meter bijenbosje of 20 strekkende meter bijenhaag aan te planten om mee te kunnen doen
 • Eigen bijdrage: € 0,60 per struik.
  Rekenvoorbeeld bijenbosje: 1 stuks bosplantsoen per vierkante meter (100 m²=€ 60).
  Rekenvoorbeeld bijenhaag: dubbele rij met in totaal 4 stuks per strekkende meter (20 meter=€ 48)
 • Kies je een bijenhaag, dan kun je kiezen voor een haag met struiken met doorns of een haag zonder doorns.
 • Bekijk hier de verschillende soorten die in een bijenhaag en bijenbosje zitten, ingedeeld of je woont op kleigrond of op zandgrond.
 • Indien een soort niet leverbaar is, kiest SLG een vergelijkbare soort. Hierover wordt niet gecorrespondeerd.
 • Lees hier de voorwaarden voor deelname aan het project

Plan Boom

Dit is een actie van het landelijke project Plan Boom, dat in Gelderland wordt getrokken door Natuur en Milieu Gelderland en SLG. Iedereen kan daaraan bijdragen: overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.