Project Praktijknetwerk Biodiversiteit bij Buitenlui

Geslaagde Dag van het Open Erf

Zaterdag 25 mei stelden in ruim twintig Gelderse gemeenten de ambassadeurs voor biodiversiteit hun erven open voor publiek. We kijken terug op een geslaagde eerste editie van de Dag van het Open Erf.
Inmiddels zijn er in Gelderland zo’n veertig ambassadeurs actief die ervaring hebben met het verhogen van biodiversiteit op hun terrein en inwoners uit hun gemeente graag willen inspireren met een lokaal netwerk.

Open erf Beuningen

Tijdens het Open Erf lieten de ambassadeurs allerlei maatregelen voor biodiversiteit zien. Je kon een kijkje nemen bij bloemenweides, poelen, hoogstamboomgaarden, vlechtheggen, houtwallen, natuurlijke tuinen, insectenhotels, voedselbossen, vleermuiskelder, moestuinen, rommelhoekjes en takkenrillen. Ook waren er deskundigen aanwezig zoals een tuinvogeladviseur, een bijenexpert, een hoogstamfruitdeskundige, een klimaatburgemeester en actieve vrijwilligers.

Open Erf Berg en Dal

Groene erven vormen stapstenen in het landschap voor allerlei dieren en planten en zijn dus belangrijk voor het herstel van de biodiversiteit. Particulieren in het buitengebied kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren. Wil je ook bijdragen? Sluit je aan bij de ambassadeur in jouw gemeente en zijn/​haar lokale netwerk van buitenlui. 

IMG 20240525 WA0007

Het Praktijknetwerk Biodiversiteit bij Buitenlui is een Gelders netwerk waar particulieren met grond in het buitengebied elkaar kunnen vinden op het gebied van biodiversiteit. Het Praktijknetwerk is een platform voor kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie. 

Particulieren met eigen grond willen graag met anderen sparren en uitwisselen over wat goed werkt en wat niet werkt. Ze willen graag zien hoe ecologisch beheer in de praktijk wordt uitgevoerd en advies en tips ontvangen hoe hun eigen terrein nog meer betekenis kan krijgen voor de planten en dieren. Om aan deze enthousiaste en ambitieuze wensen en ideeën tegemoet te komen is het Praktijknetwerk Biodiversiteit bij Buitenlui opgezet.

Biodiversiteit voor buitenlui Erf Lambert Romijnders 9

Hoe ziet het Praktijknetwerk eruit?

Particulieren met eigen grond

Deelnemers aan het netwerk zijn particulieren met eigen grond (buiten erf en bouwblok) van enkele hectares die verdieping zoeken over biodiversiteit. Dit kunnen particulieren zijn die een agrarisch perceel willen omvormen naar natuur maar ook particulieren met een zeer divers terrein, die verbetering willen of uitbreiding of beter beheer om de biodiversiteit te verhogen. Het project richt zich op gronden in het buitengebied, die geen natuur’ zijn maar ook geen landbouw’. De grond mag daarom niet in het Gelders Natuurnetwerk (GNN) liggen en geen onderdeel uitmaken van een agrarisch bedrijf.

Ambassadeurs

In het netwerk onderscheiden we in elke gemeente een ambassadeur. Een ambassadeur heeft al een biodivers terrein en heeft veel ervaring opgedaan met natuurvriendelijk beheren. Ambassadeurs zijn een inspiratie voor anderen, willen vooral graag hun opgedane kennis en praktijkervaring delen, maar ook leren van anderen.

Portretten

Bekijk hier de portretten van alle ambassadeurs.

Kaart praktijknetwerk

Waar bevinden zich de ambassadeurs?

Kijk op de kaart wie de ambassadeur in jouw gemeente is. Lees hoe lang ze al bezig zijn met biodiversiteit en hoe hun terrein is ingericht. Wil je ook inspiratie opdoen over biodiversiteit? Ga naar de ambassadeur in jouw gemeente en meld je aan met het contactformulier.

Ambassadeurs gezocht!

In bijna veertig Gelderse gemeenten hebben we al een ambassadeur! We zoeken nog ambassadeurs voor de volgende gemeenten:

  • in de Achterhoek: Doesburg, Duiven, Westervoort
  • in het Rivierengebied: Maasdriel, Nijmegen en Zaltbommel
  • op de Veluwe: Arnhem, Harderwijk, Nunspeet, Scherpenzeel en Rozendaal

Vind je het leuk om anderen te inspireren, ervaringen te delen, je erf open te stellen? Heb je vragen over biodiversiteit, maar vind je op internet niet het antwoord dat voor jou van toepassing is? Wil je telkens bij leren, over soorten, beheer of inrichting? Wil je je eigen erf nog mooier en biodiverser te maken? Meld je dan met dit formulier aan als ambassadeur.

Wil je meedoen met het Praktijknetwerk?

Meld je aan als ambassadeur of als je interesse hebt in het Praktijknetwerk.

Aanmelden

Stapstenen in het landschap

De terreinen van buitenlui kennen vaak al een hoge biodiversiteit en vormen daardoor belangrijke stapstenen tussen bestaande natuurgebieden en zijn vaak de aantrekkelijke parels in het agrarisch landschap. Planten en dieren gebruiken deze plekken voor voedsel, schuilgelegenheid en rust. Het zijn de essentiële schakels in het landschap. 

Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui


Voor ambassadeurs

Ondersteuning door SLG

Als ambassadeur bepaal je waarop in jouw gemeente de focus ligt, want jij kunt initiatief nemen voor een bijeenkomst en thema’s bepalen. Ook krijg je zicht op de waarde’ van je terrein aan de hand van een biodiversiteitsscan die SLG voor je uitvoert. Daarmee heb je een handig handvat om te zien wat de verbetermogelijkheden op je terrein zijn en een instrument om de ontwikkelingen te volgen. Je bent als ambassadeur een spil in het netwerk en eerste aanspreekpunt voor SLG. Ambassadeurs krijgen inhoudelijk en procesmatig ondersteuning met tweemaal per jaar een ambassadeur-bijeenkomst. Voor specifieke vragen waar je binnen het netwerk geen antwoord op kunt vinden, kan onder bepaalde voorwaarden een adviseur helpen met advies op maat.

Lokale bijeenkomsten

Op lokaal niveau vinden deelnemers elkaar en kunnen ze initiatief nemen voor uitwisseling. SLG faciliteert eenmaal per jaar een bijeenkomst op het terrein van de lokale ambassadeur. Hier staat een specifiek thema centraal en kan een specialist van binnen of buiten het netwerk worden uitgenodigd. Een belangrijk onderdeel van het netwerk is het kijken op het terrein van de buren’. Zien hoe anderen inrichting, beheer en onderhoud aanpakken en de verhalen over het beheer horen, de effecten in de praktijk zien en met elkaar spreken over hoe je zaken voor elkaar krijgt, zorgt voor verspreiding van de kennis en voor inspiratie. Ook is het mogelijk met een aantal deelnemers samenwerkdagen te organiseren of een lokale app-groep op te richten om elkaar laagdrempelig te kunnen bevragen of successen te delen.

Inspiratiebijeenkomst