Project Vissenbos in Apeldoorn

Een bos voor vissen!? Hoezo? Op vrijdag 14 maart hebben enthousiaste vrijwilligers onder begeleiding van SLG en RAVON een vissenbos aangelegd in Park Zuidbroek in Apeldoorn. Een vissenbos bestaat uit een ril van takken onder water en creëert een waardevol leefgebied voor vissen en andere waterdieren. Vissen kunnen hier veilig schuilen en hun eitjes afzetten. Zo creëren we biodiversiteit onder water. Studenten van Yuverta hebben voor deze pilot het ontwerp gemaakt en hielpen ook een handje. Het was een geslaagde dag met veel media-aandacht. 

1000001795

Geslaagde en gezellige werkdag

Ruim 20 vrijwilligers hadden zich voor de werkdag aangemeld. Er was meer belangstelling voor, maar het maximum aantal deelnemers was bereikt. De werkdag begon met een introductie door SLG over vissenbossen: wat ze zijn, hoe ze bijdragen aan de biodiversiteit en welke rol ze spelen in het versterken van het onderwaterleven. Vrijwilligers van Viswerkgroep De Prik gingen eerst nog met hun schepnetten in het water om te kijken welke vissen er voorkomen, de zogenaamde nulmeting van de vissenstand.
Vervolgens staken vrijwilligers samen de handen uit de mouwen en brachten ze het vissenbos tot leven!
De dag ervoor waren er al palen voor de takkenril aangebracht in het water. De takken voor de takkenril kwamen van snoeihout van elzen. Vrijwilligers in waadpakken brachten die takken naar andere vrijwilligers in het water, die ze vervolgens in de takkenril stopten. Ook wethouder Danny Huizer van de gemeente Apeldoorn hees zich in het waadpak en hielp een handje mee. 

Omroep Gelderland nam ook een kijkje en maakte deze mooie reportage. Bekijk de uitzending vanaf 2.50 min.

Ook was de uitzending te zien voor de jeugdige kijker van het Jeugdjournaal. Bekijk hier vanaf 4.20 min.

De Stentor maakte deze reportage.

1000001803

Mini-mangrove

Het vissenbos wordt veertig meter lang en gaan vrijwilligers aanleggen op de overgang tussen de diepere stroomgeul en de ondiepe zone van de vijver. Het bestaat uit rijen houten palen waartussen takken worden aangebracht. Het dode hout in het water creëert een waardevol leefgebied voor vissen en andere waterorganismen. Zo ontstaat een soort mini-mangrove, maar dan in Nederland!

1000001820
vissenbos aanleggen_SLG

Leefgebied voor vissen verbeteren

RAVON, SLG, Yuverta, Waterschap Vallei en Veluwe, TAUW en de gemeenten Apeldoorn en Voorst werken in dit project samen om het leefgebied voor vissen te verbeteren. Dat is nodig. Elzen en wilgen langs een beek of waterplas, hangen met hun wortels in het water en zorgen op een natuurlijke manier voor een leefgebied voor vissen. Helaas verdwijnen bomen of ontbreken bomen langs waterplekken. Door het aanleggen van een vissenbos krijg je snel resultaat, maar het aanplanten van nieuwe elzen en wilgen is natuurlijk ook belangrijk.

Het aanleggen van het vissenbos werd mogelijk gemaakt door TAUW Foundation.

Vissenbos
Stekelbaarsje