Project Vogelbosjes Zutphen

In de herfst en de winter eten allerlei vogels en andere dieren de bessen van struiken en bomen en vinden er een veilige plek om te schuilen. Met het aanplanten van vogelbosjes kunnen we deze soorten helpen! Inwoners uit de gemeente Zutphen kunnen nu zelf de handen uit de mouwen steken en meedoen aan de actie vogelbosjes van de Gemeente Zutphen, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), Natuur en Milieu Gelderland (NMG) en ondersteund door Zutphen Energie, De Werkmakers, de Bomenstichting Zutphen, Vogelwerkgroep Zutphen en IVN Zutphen. Meld je aan met onderstaand aanmeldformulier.


Particulieren met een stuk land woonachtig in de gemeente Zutphen kunnen vogelbosjes aanplanten op hun erf of op overhoekjes: stukjes land die niet gebruikt worden. De soorten die aangeplant worden zijn vooral besdragende struiken als meidoorn, Gelderse roos, kardinaalsmuts en lijsterbes. Met streekeigen bosplantsoen creëren we waardevolle stukjes natuur die een bijdrage leveren aan het versterken van biodiversiteit en het vastleggen van CO2. Help je mee?
Kijk hier voor een informatieblad over aanleg en onderhoud van een vogelbosje.

Voorwaarden en aanmelden


Ben je enthousiast en heb je ongeveer 100 m² land of meer tot je beschikking voor een vogelbosje? Dan kun je meedoen met deze actie! Een adviseur van SLG bekijkt jouw aanvraag en stelt na goedkeuring een assortiment samen dat passend is in het landschap. Tegen een vergoeding van € 0,25 per struik schaf je de beplanting aan voor de aanleg van je eigen vogelbosje. Op de feestelijke uitdeeldag in Zutphen op 24 februari 2023 kun je het plantgoed ophalen en daarna aan de slag met het aanplanten.

Dit is het assortiment van het vogelbosje en dit zijn de voorwaarden van de actie.

Dit is een actie van het landelijke project Plan Boom. In de komende jaren dragen wij met Plan Boom bij aan het planten van 1 miljoen bomen in Gelderland. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

We willen er een mooie plek van maken niet alleen voor onszelf maar ook voor bloemen en vogels. Het vogelbosje is ook goed voor andere kleine dieren. Het was precies wat we wilden qua soorten.

Fallback Portret
Syl Meijer
Deelnemer actie Vogelbosjes

Help de vogels en plant deze winter nog een vogelbosje

Doe mee en plant een vogelbosje van minimaal 100 m2.

Doe mee