Project Vogelbosjes Zutphen

In de herfst en de winter eten allerlei vogels en andere dieren de bessen van struiken en bomen en vinden er een veilige plek om te schuilen. Met het aanplanten van vogelbosjes kunnen we deze soorten helpen! Inwoners uit de gemeente Zutphen kunnen nu zelf de handen uit de mouwen steken en meedoen aan de actie vogelbosjes van de Gemeente Zutphen, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), Natuur en Milieu Gelderland (NMG) en ondersteund door Zutphen Energie, De Werkmakers, de Bomenstichting Zutphen, Vogelwerkgroep Zutphen en IVN Zutphen. 

Vanwege het grote succes vorig jaar kunnen inwoners van de gemeente Zutphen ook dit jaar weer een vogelbosje aanplanten. Meld je uiterlijk 9 november aan voor een vogelbosje met onderstaand aanmeldformulier.


Particulieren met een stuk land woonachtig in de gemeente Zutphen kunnen vogelbosjes aanplanten op hun erf of op overhoekjes: stukjes land die niet gebruikt worden. De soorten die aangeplant worden zijn vooral besdragende struiken als meidoorn, Gelderse roos, kardinaalsmuts en lijsterbes. Met streekeigen bosplantsoen creëren we waardevolle stukjes natuur die een bijdrage leveren aan het versterken van biodiversiteit en het vastleggen van CO2. Help je mee?
Kijk hier voor een informatieblad over aanleg en onderhoud van een vogelbosje.

Voorwaarden en aanmelden

  • Ben je enthousiast en heb je ongeveer 100 m² land of meer tot je beschikking voor een vogelbosje? Dan kun je tot en met 9 november meedoen met deze actie! 
  • Een adviseur van SLG bekijkt jouw aanvraag en stelt na goedkeuring een assortiment samen dat passend is in het landschap. Tegen een vergoeding van € 0,25 per struik schaf je de beplanting aan voor de aanleg van je eigen vogelbosje. 
  • Binnen een week na je aanmelding ontvang je een mail waarin we vragen om aanvullende informatie.
  • Op de feestelijke uitdeeldag op 15 december 2023 op de gemeentewerf van de gemeente Zutphen kun je het plantgoed ophalen en daarna aan de slag met het aanplanten. Meer informatie hierover ontvang je in week 47
  • Dit is het assortiment van het vogelbosje en dit zijn de voorwaarden van de actie.

Kijk hier voor een verslag van de uitdeeldag van afgelopen voorjaar 2023 (Contact).

Bew Vogelbosjes Jolanda van Velzen gem Zutphen Bron: Jolanda van Velzen (gemeente Zutphen)

Dit is een actie van het landelijke project Plan Boom. In de komende jaren dragen wij met Plan Boom bij aan het planten van 1 miljoen bomen in Gelderland. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Organisaties vogelbosje zutphen

We willen er een mooie plek van maken niet alleen voor onszelf maar ook voor bloemen en vogels. Het vogelbosje is ook goed voor andere kleine dieren. Het was precies wat we wilden qua soorten.

Aanplant vogelbosje Syl Meijer
Syl Meijer
Deelnemer actie Vogelbosjes

Je kunt je aanmelden tot en met 9 november 2023.

Doe mee en plant een vogelbosje van minimaal 100 m2.

Doe mee